Questions & Answers

2019 RAM 2500 Push to start GAS blue light goes out after plugging in the 20 pin con (step 3)

0 votes

2019 RAM 2500 Push to Start GAS

(What I wired)

THAR-CHR6 Harness:  I wired from the EVO ALL  A1  to the purple and white on the Igintion BCM module. A10 to Lt.Blue of T harness, A20 to the Lt.Blue/Black of T harness, with an OHM meter I ringed them out (they are connected). I tied the red connector  D3 & D1 together and soldeir together at the T harness as discribed.  Can 1 LOW connection C4 from the EVO to the Yellow of CAN 1 connector on the truck. Can 1 High connection C3 from the EVO to the Brown and White of CAN 1 connector on the truck. 

(plugged it the remaining plugs by the steps discribed into the EVO ALL) 

Issue I have: I go though steps 1 & 2, however when I plug the 20 pin connector in the light the blue light goes out. (no lights are on).

I updated and flashed the EVO to Firmware 74.[38]  Hardware inside 7.0  however, the the orange box says Recimmended firmware is not loaded 63.[02]  then there is a green Update to that version aside it. 

What can my issue be. Thank in advance for any help! 

asked Dec 26, 2019 in Ram by Jeff Duhaime (180 points)
edited Dec 27, 2019 by Jeff Duhaime

2 Answers

0 votes

Check the yellow wire on the 20 pin connector. Sounds like it is seeing voltage. If its connected remove it. It should not even be hooked up. 

 

https://fortin.ca/download/89341/evo-all_ig_tsa_bi_ram-2500-3500-4500_pts_2019_a_89341.pdf

answered Dec 27, 2019 by Derek (179,950 points)
Thank you Derek.   I found the issue see above.
0 votes

The issue is resolved:  I was using the wrong guide sheet. With the 2019 RAM 2500 Push to start GAS there are many guide sheets for Diesel and for different configurations with this product that can be very confusing.

The Guide you should be using is the #89341 Rev 20191115.  What I change from the first comment above was that the igintion connection Should be "A16" and not A1 as stated above. But this connection A16 does connect to the purple and white on the Igintion BCM module.

The other thing I change, was the Flash Firmware.  I stated above I used Firmware 74.[38]  This is wrong.  You should use Firmware "63.[02]".   Note: only use CAN 1.  CAN 2 is not used.  I hope this helps.

answered Dec 27, 2019 by Jeff Duhaime (180 points)
...